Ulusal Basın/Markalar Birliği
Markalaşıyoruz ama Bir türlü altını dolduramıyoruz
Anadolu Markalar Birliği Kurucu Genel Başkanı Kenan Altunç, Türkiye’de 2017 yılında 120 bin marka başvurusu yapıldığını söyleyerek, “ 120 bin markamız var ama dünya genelindeki markaların yüzde biri kadar ciromuz yok” dedi.
“Markalaşmanın bir insanın düzgünlüğü ve kişiliği ile oluyorsa ticarette de markalaşmak kurumsallaşmaktır” diyen Altunç,
“Biz firmalarımızı en iyi şekilde kurumsallaştırarak, daha iyi yatırımlara yöneltmek için mücadelemizi veriyoruz. Markalar Birliği olarak şuanda 5 yıllık AR-GE çalışması yaptık.
Bu AR-GE çalışmasında markalarımıza en iyi şekilde destek vererek hem marka, hem patent hem de yatırım teşvikleri ile destek vererek onları AR-GE çalışmaları içerisine sokarak daha hızlı şekilde büyümesi için mücadele verdik. Markada iş adamlarımız bir anda yatırıma giriyorlar ve sıkıntıya giriyorlar. Biz onlara en doğru yatırımın nasıl, nerede ve hangi şekilde yapılması gerektiğini bilgi ve belgelerle sunuyoruz. Dünya ülkelerinde de şimdi bu öyle” diye ifade etti
“Markaların yüzde biri kadar ciromuz yok”
Markaşlamada en büyük eksikliğin yerel anlamda yapıldığını bölgesel ve ulusal olarak yapılmadığını da kaydeden Kenan Altunç, “Biz markalaşmaya gittiğimiz zaman bütün firmalarımıza bunu söylüyoruz.
En iyi şekilde markalaşmak için kendilerine reklam bütçelerini ayırmalarını talep ediyoruz. Türkiye’de 2017 yılında 120 bin başvurumuz var. Bizim buradaki amacımız bu markaların kalıcı ve çözünürlüklü bir şekilde hızlı ilerlemesini istiyoruz. 120 bin markamız var ama dünya genelindeki markaların yüzde biri kadar ciromuz yok. Çünkü dediğimiz gibi markalaşmak burada farklı bir anlamda düşünülüyor. Ülke olarak Avrupa’nın markalarına özeniyoruz.
Bizim buradaki amacımız yerel markaları kullandırarak onlara bunu hızlı bir şekilde aşılayarak mücadele etmek olacak. KOSGEB’in vermiş olduğu çok güzel krediler var bunlardan firmalarımızın haberi yok. Biz bu konuda konferanslar seminerler yaparak markalarımıza devletimizin vermiş olduğu krediler konusunda bilinçlendirerek bu kredilerle onları yüzleştireceğiz. Markalaşmada işbirliği ve güçbirliği projeleri var. Bunları anlatarak yönlendireceğiz” dedi.